Obserwatorzy

wtorek, 26 marca 2019

Zakwas na chleb


Myślicie, że zrobienie zakwasu jest trudne, nic mylnego. Dziś przepis na zakwas. Niedługo na blogu też przepis na chleb domowej roboty.

Składniki na zakwas:

  •   5 łyżek mąki żytniej typ 2000 (dobrą mąkę i spory wybór znajdziecie w Lidlu)
  • 5 łyżek letniej przegotowanej wody (tak mniej więcej, zakwas musi mieć konsystencję ciasta na naleśniki) 
Wykonanie:

Do wyparzonego słoja lub glinianego naczynia wsypujemy 5 łyżek mąki i wlewamy wodę, mieszamy, przykrywamy gazą odstawiamy na całą noc.
Zakwas dokarmiamy każdego dnia przez około 5 dni (dodajemy do zakwasu około 2 łyżki mąki i dwie łyżki, letniej wody.

Ot i cała filozofia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz