Składniki:
- 1 cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 2 – 3 ząbki czosnku
- czarne oliwki
- 250 g sera feta
- 4 – 5 kromki czerstwego razowego chleba
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 2 – 3cebule dymki
- tymianek (świeży lub suszony)
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka papryki wędzonej
- pieprz
- sól (nie za dużo, pamiętajmy, że feta jest słona)
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 250 g pomidorów koktajlowych
Wykonanie:
Mięso mielimy (jeżeli kupujemy gotowe, sprawdźmy czy
skład jest dobry czyli tylko samo mięso), cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę,
dodajemy do mięsa. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, również kroimy w
kostkę i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Oliwki
kroimy w paski, dodajemy do mięsa i warzyw. Ser feta kruszymy, kromki chleba
również kruszymy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy, to samo robimy ze
szczypiorkiem. Cebule kroimy w kostkę. Świeży tymianek myjemy i siekamy
(suszony dodajemy bezpośrednio do miski ze składnikami, tak na oko). Dodajemy
przyprawy, przypominam aby nie przesadzić z solą. Na koniec dodajemy jajka i
oliwę z oliwek. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką. Po wyrobieniu formujemy
chlebek, który układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Obok mięsa kładziemy kilka gałązek rozmarynu,
pomidory koktajlowe, które przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z
oliwek.
Chlebek pieczemy około 45 – 55 minut w piekarniku
nastawionym na 180 st. C ( z termoobiegiem).
Chlebek podajemy z:
Chlebkami pita i sosem
tzatziki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz