Obserwatorzy

sobota, 23 marca 2019

Chlebek mięsny

Przepis inspirowany kuchnią Lidla, wypróbowany jest smaczny dlatego też dzielę się przepisem na blogu.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłem z łopatki)


  • 1 cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • czarne oliwki
  • 250 g sera feta
  • 4 – 5 kromki czerstwego razowego chleba
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 – 3cebule dymki
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pieprz
  • sól (nie za dużo, pamiętajmy, że feta jest słona)   
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 250 g pomidorów koktajlowych 


Wykonanie:

Mięso mielimy (jeżeli kupujemy gotowe, sprawdźmy czy skład jest dobry czyli tylko samo mięso), cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Oliwki kroimy w paski, dodajemy do mięsa i warzyw. Ser feta kruszymy, kromki chleba również kruszymy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy, to samo robimy ze szczypiorkiem. Cebule kroimy w kostkę. Świeży tymianek myjemy i siekamy (suszony dodajemy bezpośrednio do miski ze składnikami, tak na oko). Dodajemy przyprawy, przypominam aby nie przesadzić z solą. Na koniec dodajemy jajka i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką. Po wyrobieniu formujemy chlebek, który układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Obok mięsa kładziemy kilka gałązek rozmarynu, pomidory koktajlowe, które przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
Chlebek pieczemy około 45 – 55 minut w piekarniku nastawionym na 180 st. C ( z termoobiegiem).

Chlebek podajemy z:
Chlebkami pita i sosem tzatziki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz