Lubczyk nadal uważany jest jako afrodyzjak dlatego
można spotkać się z określeniem, że jest to zioło miłości. Jednak nie tylko w
sypialni może zdziałać cuda ale również lub przede wszystkim w kuchni.
Pochodzi najprawdopodobniej z Persji, skąd
przywędrował do starożytnej Grecji i Rzymu. W kuchni wykorzystuje się korzeń
jak i liście lubczyku. To właśnie liście wzbogacają smak takich zup jak:
- pomidorowej;
- ziemniaczanej;
- fasolowej;
- rosołu.
Liście lubczyku wzbogacą też smak domowego chleba.
Zmielone korzenie dodaje się do takiego mięsa jak baranina czy królik. Lubczyk
możemy również wykorzystać do przyprawiania
sosów, szpinaku czy kapusty. Świetnie skomponuje się też z rybą, można dodać go
do masła ziołowego własnej roboty czy też do twarożku.
Smak lubczyku jest bardzo intensywny, dobrze łączy
się z majerankiem czy też cebulą.
Jeżeli chodzi o zastosowanie w medycynie naturalnej to
warto podkreślić, że posiada on właściwości moczopędne, wiatropędne i pobudza
nasz apetyt. Reguluje również proces trawienia, dlatego warto dodawać go do dań
ciężkostrawnych. Dodatkowo wpływa na koncentrację i ogólną kondycję organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz