Obserwatorzy

środa, 27 marca 2019

Lubczyk - przyprawa miłości


Lubczyk nadal uważany jest jako afrodyzjak dlatego można spotkać się z określeniem, że jest to zioło miłości. Jednak nie tylko w sypialni może zdziałać cuda ale również lub przede wszystkim w kuchni.

Pochodzi najprawdopodobniej z Persji, skąd przywędrował do starożytnej Grecji i Rzymu. W kuchni wykorzystuje się korzeń jak i liście lubczyku. To właśnie liście wzbogacają smak takich zup jak:

  • pomidorowej;
  • ziemniaczanej;
  • fasolowej;
  • rosołu.

Liście lubczyku wzbogacą też smak domowego chleba. Zmielone korzenie dodaje się do takiego mięsa jak baranina czy królik. Lubczyk możemy również wykorzystać do  przyprawiania sosów, szpinaku czy kapusty. Świetnie skomponuje się też z rybą, można dodać go do masła ziołowego własnej roboty czy też do twarożku. 
Smak lubczyku jest bardzo intensywny, dobrze łączy się z majerankiem czy też cebulą. 

Jeżeli chodzi o zastosowanie w medycynie naturalnej to warto podkreślić, że posiada on właściwości moczopędne, wiatropędne i pobudza nasz apetyt. Reguluje również proces trawienia, dlatego warto dodawać go do dań ciężkostrawnych. Dodatkowo wpływa na koncentrację i ogólną kondycję organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz