Witamina E (tokoferol) jest kolejną witaminą
rozpuszczalną w tłuszczach. W organizmie człowieka odkładana jest głownie w
tkance tłuszczowej i w nadnerczach.
Funkcje w naszym organizmie:
- wykazuje funkcje ochronne wobec nienasyconych kwasów tłuszczowych i β-karotenu (im większa ilość NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu tym większe jest zapotrzebowanie na witaminę E);
- bierze udział w syntezie niektórych hormonów;
- chroni organizm przed nagromadzeniem nadtlenków lipidów;
- zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych;
- uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych i przekazywaniu sygnałów nerwowych;
- chroni przed ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych, choroby wieńcowej i zmian miażdżycowych;
- działa hamująco na proces starzenie się organizmu;
- wpływa na prawidłową pracę mięśni i wytwarzanie nasienia u mężczyzn.
Źródła tokoferolu w pożywieniu to przede wszystkim:
·
oleje;
·
oliwa z oliwek;
·
orzechy;
·
migdały;
·
nasiona słonecznika, dyni, sezamu;
·
avocado;
·
rośliny strączkowe;
·
kiełki pszenicy
Występuje też w margarynach wzbogaconych tą
witaminą. Producenci zazwyczaj umieszczają taką informacje, więc na pewno jej
nie przegapimy nawet nie czytając szczegółowo składu.
Do niedoborów witaminy E dochodzi bardzo
rzadko jednak mogą one wystąpić w niektórych stanach chorobowych. Głównymi
objawami awitaminozy tokoferolu są: rogowacenie i starzenie się skóry,
wolniejsze gojenie się ran, gorsza koncentracja, zaburzenia płodności,
zwiększone ryzyko występowania chorób układu krążenia.
Nadmiar
tokoferolu może powodować takie objawy jak: zmęczenie, osłabienie mięśni, bóle
głowy, zaburzenia widzenia oraz krzepliwości krwi.
Od
czego zależy zapotrzebowania na tą witaminę? Odpowiedź jest bardzo prosta od
wieku, płci czy stanu fizjologicznego. Poniżej przedstawiam normy spożycia dla
osób dorosłych:
- mężczyźni – 10 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę
- kobiety – 8 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę; podczas ciąży 10 mg a podczas karmienia normy te wzrastają do 11 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę.
Bibliografia:
1. „Zasady
żywienia. Planowanie i ocena”; praca zbiorowa, wyd. WSiP, Warszawa 2013,
2. „Normy
żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”; red. naukowy prof. dr hab. med.
Mirosław Jarosz; Instytut Żywności i Żywienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz