Obserwatorzy

sobota, 23 marca 2019

Czosnkowe chlebki pita

Przepyszne chlebki pita zrobione w domu, świetny dodatek na przykład do mięsnego chlebka:
Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży lub torebeczka suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • bazylia, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, rozpuszczamy je i czekamy około 10 minut aby się uaktywniły. Do miski wsypujemy 3 szklanki przesianej mąki. Dodajemy sól, przyprawy i czosnek. Wlewamy wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec wyrabiana dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 kawałków, formujemy z nich kuleczki, pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 15 – 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.
Pity pieczemy około 10 minut w temperaturze 220 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz