Składniki:
- 1 i ¼ szklanki ciepłej wody
- 14 g świeżych drożdży lub torebeczka suszonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki
- bazylia, oregano
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże,
rozpuszczamy je i czekamy około 10 minut aby się uaktywniły. Do miski wsypujemy
3 szklanki przesianej mąki. Dodajemy sól, przyprawy i czosnek. Wlewamy wodę z
drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec wyrabiana dodajemy
oliwę z oliwek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po
wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 kawałków, formujemy z nich kuleczki,
pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 15 – 20 minut. Po tym czasie
rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.
Pity pieczemy około 10
minut w temperaturze 220 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz