Witamina K (filochinon) jest już ostatnią z czterech
witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jak każda witamina jest ona niezbędna do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej podstawowe funkcje to:
- bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi; innymi słowy charakteryzuje się działaniem przeciwkrwotocznym;
- uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej; zapobiega osteoporozie;
- ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne
- hamuje rozwój niektórych nowotworów: m.in.: piersi, jajnika czy wątroby.
Pytanie podstawowe: gdzie szukać źródeł tej
witaminy? Odpowiedź jest banalna w naszym organizmie; jest ona syntezowana
przez bakterie żyjące w naszym ciele. Dlatego też zdrowemu człowiekowi nie
grozi niedobór tej witaminy. Sytuacja może być groźna w momencie gdzie jesteśmy
leczeni długotrwale jakimiś antybiotykami, ponieważ dochodzi do zachwiania
flory bakteryjnej naszego układu pokarmowego i w rezultacie do zaburzeń
produkcji witaminy K.
A jakie są skutki braku a raczej niedoboru filochinonu:
- krwawienia;
- słaba krzepliwość krwi;
- powstawanie krwotoków wewnętrznych jak i zewnętrznych;
- problemy z gojeniem się ran;
- zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenia jelit czy biegunek.
Bez obaw, witamina ta występuje również w roślinach;
dokładniej ujmując w ich zielonych częściach a zatem warto jeść taki warzywa
jak: kapusta włoska, szpinak, boćwina, brokuły, brukselka, orzechy czy natka
pietruszki. Niektóre oleje również są bogate w witaminę K, warto tu wziąć pod
uwagę olej sojowy, rzepakowy czy też oliwę z oliwek.
Bibliografia:
1.
„Zasady żywienia. Planowanie i ocena”;
praca zbiorowa, wyd. WSiP, Warszawa 2013,
2.
„Normy żywienia dla populacji polskiej –
nowelizacja”; red. naukowy prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz; Instytut
Żywności i Żywienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz