Obserwatorzy

wtorek, 26 marca 2019

Witamina K


Witamina K (filochinon) jest już ostatnią z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jak każda witamina jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej podstawowe funkcje to:


  •  bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi; innymi słowy charakteryzuje się działaniem przeciwkrwotocznym; 
  •  uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej; zapobiega osteoporozie;
  • ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne
  • hamuje rozwój niektórych nowotworów: m.in.: piersi, jajnika czy wątroby.

Pytanie podstawowe: gdzie szukać źródeł tej witaminy? Odpowiedź jest banalna w naszym organizmie; jest ona syntezowana przez bakterie żyjące w naszym ciele. Dlatego też zdrowemu człowiekowi nie grozi niedobór tej witaminy. Sytuacja może być groźna w momencie gdzie jesteśmy leczeni długotrwale jakimiś antybiotykami, ponieważ dochodzi do zachwiania flory bakteryjnej naszego układu pokarmowego i w rezultacie do zaburzeń produkcji witaminy K.

A jakie są skutki braku a raczej niedoboru filochinonu:

  •  krwawienia;
  • słaba krzepliwość krwi;
  • powstawanie krwotoków wewnętrznych jak i zewnętrznych;
  • problemy z gojeniem się ran;
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenia jelit czy biegunek.

Bez obaw, witamina ta występuje również w roślinach; dokładniej ujmując w ich zielonych częściach a zatem warto jeść taki warzywa jak: kapusta włoska, szpinak, boćwina, brokuły, brukselka, orzechy czy natka pietruszki. Niektóre oleje również są bogate w witaminę K, warto tu wziąć pod uwagę olej sojowy, rzepakowy czy też oliwę z oliwek.

Bibliografia:
1.                  „Zasady żywienia. Planowanie i ocena”; praca zbiorowa, wyd. WSiP, Warszawa 2013,
2.                  „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”; red. naukowy prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz; Instytut Żywności i Żywienia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz