Wanilia,
kto jej nie zna? Ale czy na pewno do naszych domowych wypieków używamy wanilii.
Raczej nie, zastępujemy ją cukrem, tylko jakim? No większość z Was odpowie
głupie pytanie – oczywiście, że waniliowym. Niestety nie ponieważ to co kupujmy
w sklepie to cukier wanilinowy. A co to jest wanilina? Jest to chemiczny,
organiczny związek, który stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
Jednym słowem CHEMIA w 100%, a producenci robią nas w konia. Jakiś czas temu
wpadł mi artykuł, że wanilinę możne otrzymać
z krowiego kału (link do artykułu). Mój
gorący apel, nie używajmy tej substancji, a cukier waniliowy róbmy sami w domu.
No ale
wracając do wanilii. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, koszt laski wanilii to
około 6 do 12 złotych. Powiecie drogo? Przeliczywszy na nasze zdrowie i
samopoczucie. Wcale nie tak drogo, jeżeli zrobimy cukier wanilinowy sami w domu
i nawet dodając łyżeczkę do ciasta takiego cukru to porównywalne z tym co
kupujemy w marketach. A wanilie dodajemy do ciast, kremów, bitej śmietany,
deserów jednym słowem do wszystkiego co słodkie.
Najlepiej
wanilię łączyć z cynamonem, imbirem i goździkami.
A jak ją
przechowywać – w szklanych pojemnikach szczelnie zamykanych, ponieważ wanilia
szybko wietrzeje. No i co najważniejsze laska wanilii ma specyficzny zapach, a
aromat wydobywa się z niej w gotowych produktach.
Jak ją używać – przecinamy laskę a ziarenka zbieramy nożem i dodajemy do śmietany, ciasta czy kremu.
Jak ją używać – przecinamy laskę a ziarenka zbieramy nożem i dodajemy do śmietany, ciasta czy kremu.
Przepis na domowy cukier waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz