Obserwatorzy

wtorek, 22 maja 2018

Wanilia


Wanilia, kto jej nie zna? Ale czy na pewno do naszych domowych wypieków używamy wanilii. Raczej nie, zastępujemy ją cukrem, tylko jakim? No większość z Was odpowie głupie pytanie – oczywiście, że waniliowym. Niestety nie ponieważ to co kupujmy w sklepie to cukier wanilinowy. A co to jest wanilina? Jest to chemiczny, organiczny związek, który stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii. Jednym słowem CHEMIA w 100%, a producenci robią nas w konia. Jakiś czas temu wpadł mi artykuł,  że wanilinę możne otrzymać z krowiego kału (link do artykułu).  Mój gorący apel, nie używajmy tej substancji, a cukier waniliowy róbmy sami w domu.
No ale wracając do wanilii. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, koszt laski wanilii to około 6 do 12 złotych. Powiecie drogo? Przeliczywszy na nasze zdrowie i samopoczucie. Wcale nie tak drogo, jeżeli zrobimy cukier wanilinowy sami w domu i nawet dodając łyżeczkę do ciasta takiego cukru to porównywalne z tym co kupujemy w marketach. A wanilie dodajemy do ciast, kremów, bitej śmietany, deserów jednym słowem do wszystkiego co słodkie.
Najlepiej wanilię łączyć z cynamonem, imbirem i goździkami.
A jak ją przechowywać – w szklanych pojemnikach szczelnie zamykanych, ponieważ wanilia szybko wietrzeje. No i co najważniejsze laska wanilii ma specyficzny zapach, a aromat wydobywa się z niej w gotowych produktach.
Jak ją używać – przecinamy laskę a ziarenka zbieramy nożem i dodajemy do śmietany, ciasta czy kremu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz