Skąd w ogóle kawa znalazła się w Europie? Przywędrowała do nas w XVII wieku w rejonach Morza Śródziemnego z Afryki. Obecnie kawę uprawia się w: Ameryce Południowej (Brazylia, Kolumbia, Wenezuela), Ameryce Środkowej (m.in. w Kostaryce, Jamajce czy Meksyku), Afryce (Etiopia, Kongo) oraz w Azji (Sri Lanka, Indie, Jawa, Wietnam).
Na rynku mamy wiele gatunków kaw pod wieloma postaciami. Do najbardziej znanych gatunków należą:
- · Arabica – charakteryzuje się małą zawartością kofeiny, stanowi 2/3 uprawy kawy na świecie;
- · Robusta – ma więcej kofeiny niż Arabica, charakteryzuje się „ziemnym”, twardym smakiem;
- · Liberica – ma najmniejszy udział w produkcji światowej kawy.
Na sklepowych półkach mamy wiele rodzajów kaw do
wyboru. Najlepiej oczywiście wybierać kawę paloną ziarnistą ponieważ kawa
zmielona tuż przed zaparzeniem jest najlepsza. Niestety coraz bardziej jesteśmy
zapracowani i nie mamy dużo czasu aby samodzielnie mielić kawę, dlatego też
producenci robią to za nas i taką kawę polecam.
Dodatkowo mamy do wyboru kawy rozpuszczalne, aromatyzowane czy zbożowe. Dla każdego coś miłego.
Dodatkowo mamy do wyboru kawy rozpuszczalne, aromatyzowane czy zbożowe. Dla każdego coś miłego.
A co taka kawa w sobie zawiera? Kawa palona ma w
sobie:
- · 35 do 40% węglowodanów;
- · 10 do 17% tłuszczów;
- · 8% białka;
- · 8% związków polifenolowych czyli: kwas chlorogenowy, chinowy oraz kawowy;
- · kofeina;
- · olejki eteryczne;
- · składniki mineralne (magnez, cynk, żelazo);
- · witaminę PP oraz z grupy B
Wracając do tematu kawę pić czy nie pić? Pić w
małych ilościach tzn. nie więcej niż trzy cztery filiżanki dziennie. W takiej
ilości kawa ma korzystny wpływ na nasz organizm:
- · polepsza pomięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ;
- · zmniejsza ryzyko zachowania na marskość wątroby;
- · ułatwia koncentrację;
- · pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ trawienny;
- · przyspiesza metabolizm;
- · zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę II typu;
- · jest głównym przeciwutleniaczem u osób jedzących małą ilość warzyw i owoców.
A co jeżeli
przedobrzymy z piciem kawy. Oczywiście odczujemy
jej negatywne skutki, do których należy:
·
uczucie nerwowości, niepokoju oraz
rozdrażnienia;
·
żółknięcie zębów;
·
utrudnia zasypianie;
·
wywołuje choroby serca;
·
utrudnia wchłanianie żelaza;
·
zmniejsza przyswajalność białka;
·
zwiększa utratę magnezu i wapnia;
·
u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko
urodzenia martwego płodu.
Wniosek jest prosty kto lubi kawę, może ją spokojnie
pić, tylko aby pamiętać aby jej nie przedawkować.
Zawartość kofeiny w:
- · filiżance kawy Arabica 175 – 185 g;
- · filiżance kawy Robusta 330 g;
- · filiżance kawy rozpuszczalnej 95 g;
- · puszcze coca-coli 45 g
- · w filiżance herbaty 45 – 65 g.
Warto znać te wartości ponieważ przekroczenie 1000 g
kofeiny jest dla nas toksyczne, a dawka śmiertelna to około 3200 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz