Przeglądając książki kucharskie czy czasopisma z
przepisami widzimy różne miary. Najciekawiej jest wtedy, gdy podane są gramy
czy dekagramy jakiegoś produktu a nie ma wagi w kuchni. Prawdą jest, że często
przepis to tylko sugestia i dodajemy składników na oko (sam tak często robię),
wszak są przepisy gdzie powinnyśmy się ich trzymać, np. wiele ciast. Poniżej
podaję przeliczenia najczęściej używanych produktów w kuchni w przeliczeniu na
gramy (wartości zbliżone):
·
1 szklanka śmietany = 250 g
·
1 szklanka mąki pszennej = 120 –
160 g
·
1 szklanka mąki ziemniaczanej = 200 g
·
1 szklanka cukru kryształu = 160 – 180 g
·
1 szklanka cukru pudru = 120 – 160 g
·
1 szklaka ryżu = 160 – 200 g
·
1 szklanka grochu łuskanego = 230 g
·
1 płaska łyżka masła = 25 g
·
1 łyżeczka soli = 10 g
Myślę, że te informacje
się przydadzą. A tak na marginesie waga czy miarka w kuchni czasami się
przydaje a nie jest to duży wydatek więc zachęcam do zaopatrzenia się w te
przyrządy.
A jeżeli chodzi o
przyprawy najlepszą miarką jest nasz własny smak. Próbujmy potrawy w trakcie
gotowania i doprawiajmy według własnego uznania i pamiętajmy lepiej jest czasem
dodać mniej soli i podać solniczkę na stół niż przesolić.
Pozdrowionka i smacznego gotowania życzę.
Pozdrowionka i smacznego gotowania życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz