Truskawki nie tylko
smaczne ale też bardzo zdrowe. Na początek spójrzmy się na wartość odżywczą
tych owoców:
W 100 g części
jadalnych truskawek znajduje się:
·
33 kcal (140 kJ)
·
0,7 g białka
·
0,4 g tłuszczu
·
7,2 g węglowodanów ogółem
·
1,8 g błonnika pokarmowego
A jakie witaminy i
składniki zawierają truskawki:
·
2 μg (ekwiwalentu retinolu, tj. retinolu
i beta karotenu razem) przy czym samego beta karotenu w 100 g truskawek jest 14
μg
·
0,12 mg witaminy E
·
0,028 mg witaminy B1
·
0,065 mg witaminy B2
·
0,28 mg witaminy PP
·
66 mg witaminy C
·
133 mg potasu
·
26 mg wapnia
·
25 mg fosforu
·
10 mg magnezu
·
1 mg sodu
·
0,7 mg żelaza
Dlaczego warto jeść
truskawki? Każdy odpowie – ponieważ są pyszne. Zgadza się, ale też zdrowe.
Truskawki najlepiej jeść na surowo bez żadnych dodatków – nie warto wzbogacać
czegoś co samo w sobie jest smaczne. Przejdźmy do sedna sprawy.
Truskawki mają zbawienny wpływ dla osób chorych na nerki, ponieważ zawierają dużo wody i działają moczopędnie. Pektyny zawarte w tych owocach pobudzają pracę jelita grubego, pobudza wydzielania żółci i co za tym idzie wspomagają pracę wątroby. Mam też dobrą wiadomość dla diabetyków otóż w niewielkiej ilości mogą je spokojnie jeść, ponieważ jedząc truskawki obniżamy poziom cukru we krwi (ale tylko kiedy jemy je bez dodatków). Dodatkowo truskawki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i utrudniają wchłanianie się tłuszczu.
Truskawki mają zbawienny wpływ dla osób chorych na nerki, ponieważ zawierają dużo wody i działają moczopędnie. Pektyny zawarte w tych owocach pobudzają pracę jelita grubego, pobudza wydzielania żółci i co za tym idzie wspomagają pracę wątroby. Mam też dobrą wiadomość dla diabetyków otóż w niewielkiej ilości mogą je spokojnie jeść, ponieważ jedząc truskawki obniżamy poziom cukru we krwi (ale tylko kiedy jemy je bez dodatków). Dodatkowo truskawki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i utrudniają wchłanianie się tłuszczu.
Bardzo ważna informacja
truskawki mają działanie przeciwnowotworowe.
Dlatego polecam je i podkreślam, nie ulepszajmy ich nie potrzebnie.
Truskawek nie moczymy, myjemy je bezpośrednio przed zjedzeniem. Jeżeli też nie zdążymy ich zjeść od razu, to możemy je zamrozić czy zrobić z nich dżem. Truskawki nie lubią długo leżeć w stanie surowym ponieważ szybko się psują.
Truskawek nie moczymy, myjemy je bezpośrednio przed zjedzeniem. Jeżeli też nie zdążymy ich zjeść od razu, to możemy je zamrozić czy zrobić z nich dżem. Truskawki nie lubią długo leżeć w stanie surowym ponieważ szybko się psują.
Podsumowując –
truskawki najlepiej jeść na surowo, a przetwarzamy je tylko w momencie gdy nie
zjemy ich od razu, no ewentualnie przy deserach i ciastach. No i najważniejsze
truskaweczki nasze kochane możemy jeść bezkarnie ponieważ przy 100 g
dostarczymy tylko 33 kcal. Smacznego.
Bibliografia:
1. „Zasady
żywienia. Planowanie i ocena”; praca zbiorowa, wyd. WSiP, Warszawa 2013.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz