Obserwatorzy

sobota, 26 maja 2018

Truskawki - co warto o nich wiedzieć.


Truskawki nie tylko smaczne ale też bardzo zdrowe. Na początek spójrzmy się na wartość odżywczą tych owoców:
W 100 g części jadalnych truskawek znajduje się:
·         33 kcal (140 kJ)
·         0,7 g białka
·         0,4 g tłuszczu
·         7,2 g węglowodanów ogółem
·         1,8 g błonnika pokarmowego
A jakie witaminy i składniki zawierają truskawki:
·         2 μg (ekwiwalentu retinolu, tj. retinolu i beta karotenu razem) przy czym samego beta karotenu w 100 g truskawek jest 14 μg
·         0,12 mg witaminy E
·         0,028 mg witaminy B1
·         0,065 mg witaminy B2
·         0,28 mg witaminy PP
·         66 mg witaminy C
·         133 mg potasu
·         26 mg wapnia
·         25 mg fosforu
·         10 mg magnezu
·         1 mg sodu
·         0,7 mg żelaza
Dlaczego warto jeść truskawki? Każdy odpowie – ponieważ są pyszne. Zgadza się, ale też zdrowe. Truskawki najlepiej jeść na surowo bez żadnych dodatków – nie warto wzbogacać czegoś co samo w sobie jest smaczne. Przejdźmy do sedna sprawy.
Truskawki mają zbawienny wpływ dla osób chorych na nerki, ponieważ zawierają dużo wody i działają moczopędnie. Pektyny zawarte w tych owocach pobudzają pracę jelita grubego, pobudza wydzielania żółci i co za tym idzie wspomagają pracę wątroby. Mam też dobrą wiadomość dla diabetyków otóż w niewielkiej ilości mogą je spokojnie jeść, ponieważ jedząc truskawki obniżamy poziom cukru we krwi (ale tylko kiedy jemy je bez dodatków). Dodatkowo truskawki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i utrudniają wchłanianie się tłuszczu.  
Bardzo ważna informacja truskawki mają działanie przeciwnowotworowe. Dlatego polecam je i podkreślam, nie ulepszajmy ich nie potrzebnie.
Truskawek nie moczymy, myjemy je bezpośrednio przed zjedzeniem. Jeżeli też nie zdążymy ich zjeść od razu, to możemy je zamrozić czy zrobić z nich dżem. Truskawki nie lubią długo leżeć w stanie surowym ponieważ szybko się psują.
Podsumowując – truskawki najlepiej jeść na surowo, a przetwarzamy je tylko w momencie gdy nie zjemy ich od razu, no ewentualnie przy deserach i ciastach. No i najważniejsze truskaweczki nasze kochane możemy jeść bezkarnie ponieważ przy 100 g dostarczymy tylko 33 kcal. Smacznego.

 Bibliografia:
1.      „Zasady żywienia. Planowanie i ocena”; praca zbiorowa, wyd. WSiP, Warszawa 2013.

Zapraszam do przepisów:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz