Witamina C najbardziej
znana każdemu witaminka niestety coraz częściej z apteki niż z domowego
ogródka. Rola w organizmie kwasu askorbinowego jest następująca:
·
wykazuje działanie bakteriobójcze
(dlatego jest najchętniej przyjmowana w okresie jesiennym oraz wczesnowiosennym
niestety z apteki);
·
odpowiada za prawidłowe gojenie się ran;
·
bierze udział w regulacji ciśnienia
krwi;
·
uczestniczy w regulacji poziomu
cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi;
·
uczestniczy w metabolizmie tłuszczów,
cholesterolu i kwasów żółciowych;
·
bierze udział w utrzymaniu zdrowych
dziąseł;
·
bierze udział w wchłanianiu wapnia i
żelaza.
Zapotrzebowanie na
witaminę C jest różne i zależne od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego:
mężczyźni powinni jej spożywać 75 mg/d, kobiety 60 mg/d (kobiety w ciąży 65 –
70 mg/d a karmiące piersią 95 – 100 mg/d).
Zapotrzebowanie to wzrasta w zależności od wysiłku fizycznego, przy stanach chorobowych również cukrzycy, osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby palące czy nadużywające alkoholu powinny pamiętać o zwiększeniu dawki tej witaminy.
Zapotrzebowanie to wzrasta w zależności od wysiłku fizycznego, przy stanach chorobowych również cukrzycy, osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby palące czy nadużywające alkoholu powinny pamiętać o zwiększeniu dawki tej witaminy.
W takim razi jakie są źródła
kwasu askorbinowego? Świeże warzywa i owoce, odpowiedź banalna i każdy ją zna.
Poniżej lista produktów gdzie jest jej najwięcej (wartości podane na 100 g
produktu):
·
czarna porzeczka – 183 mg;
·
natka pietruszki – 178 mg;
·
czerwona papryka – 144 mg;
·
brukselka – 94 mg;
·
kiwi – 59 mg;
·
cytryny – 50 mg;
·
pomarańcze – 49 mg.
Po za w/w owocami i warzywami witamina C znajduje
się w mniejszych ilościach w pomidorach, kapuście czerwonej oraz białej, ziemniakach.
Ubogie źródła tej witaminy to jabłka, cebula, czosnek oraz ogórki. Wspominam o
nich ponieważ często je spożywamy i często na surowo dlatego też dostarczamy wraz
z nimi witaminę.
Jakie
konsekwencje nas czekają jeżeli będziemy za mało spożywać tej witaminy?
·
niedokrwistość;
·
zmiany w kościach i chrząstkach;
·
wolniejsze gojenie się ran;
·
zmniejszona odporność na infekcje;
·
podnoszenie ciśnienia krwi.
Przedawkowanie tej
witaminy jest bardzo trudne a zarazem proste – wynika to z faktu, że koncerny farmakologiczne
zasypują nas tabletkami z kwasem askorbinowym. Pamiętajmy, że w okresach zimy i
zachorowań możemy się wspomagać tabletkami ale czytajmy co takie preparaty mają
w sobie i na każdym opakowaniu jest podane w procentach dzienne referencyjne
spożycie danej witaminy czy składników mineralnych. Jeżeli łykamy kilka suplementów
diety to pewnie witaminę C przedawkujemy. Jakie są w takim razie objawy jej
przedawkowania:
·
zaburzenia układu pokarmowego;
·
zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym.
Pamiętać należy, że
witamina C jest bardzo nietrwała i w przypadku sporządzaniu potraw występuję
jej wielkie straty nawet do 90% podczas suszenia owoców a 75 % podczas
gotowania czy duszenia. Na szczęście witamina ta występuje w owocach, które
możemy jeść na surowo (pomarańcze, porzeczki czy truskawki, które też są bardzo
dobrym źródłem tej witamy).
Bibliografia:
1. „Zasady
żywienia. Planowanie i ocena”; praca zbiorowa, wyd. WSiP, Warszawa 2013,
2. „Normy
żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”; red. naukowy prof. dr hab. med.
Mirosław Jarosz; Instytut Żywności i Żywienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz