Obserwatorzy

niedziela, 14 kwietnia 2019

Magiritsa – wielkanocna zupa grecka

 Dziś danie tradycyjne podawane na Wielkanoc w Grecji. Postanowiłem podzielić się tym przepisem ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw greckich. Przepis troszeczkę spolszczony jednak smak też jedyny w swoim rodzaju.

Składniki:


  • 0,5 kg serduszek z kurczaka*
  • 0,5 kg żołądków z kurczaka*
  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 cebula dość duża
  • 2 – 3 pęczki koperku
  • 1 szklanka ryżu
  • sól, pieprz
  • sos avgolemono
*w oryginale są podroby baranie, jednak w Polsce trudno je zdobyć dlatego ja je zastąpiłem podrobami z kurczaka

Wykonanie:


Podroby oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy je z łyżką bulionu warzywno-drobiowego. Jak serduszka i żołądki będą już miękkie to przecedzamy bulion, ostudzone mięso kroimy w drobną kostkę.
Cebulę, posiekany koperek, pokrojone mięso zalewamy bulionem mięsnym, w którym gotowały się wcześniej podroby. Uzupełniamy płyn wodą, doprowadzamy do zagotowania, do gotującej się zupy dodajemy opłukany ryż, gotujemy do miękkości. Pokrojoną sałatę dodajemy jak ryż będzie już prawie miękki, gotujemy około 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy sos avgolemono.

Należy pamiętać aby nie zagotować już zupy aby jajka się nie ścięły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz