Składniki:
- 0,5 kg serduszek z kurczaka*
- 0,5 kg żołądków z kurczaka*
- 2 sałaty rzymskie
- 1 cebula dość duża
- 2 – 3 pęczki koperku
- 1 szklanka ryżu
- sól, pieprz
- sos avgolemono
Wykonanie:
Podroby oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy je z
łyżką bulionu warzywno-drobiowego. Jak serduszka i żołądki będą już miękkie to
przecedzamy bulion, ostudzone mięso kroimy w drobną kostkę.
Cebulę, posiekany koperek, pokrojone mięso zalewamy
bulionem mięsnym, w którym gotowały się wcześniej podroby. Uzupełniamy płyn
wodą, doprowadzamy do zagotowania, do gotującej się zupy dodajemy opłukany ryż,
gotujemy do miękkości. Pokrojoną sałatę dodajemy jak ryż będzie już prawie
miękki, gotujemy około 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy sos avgolemono.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz