Obserwatorzy

czwartek, 29 listopada 2018

Kwas burakowy


Idą Święta, czas radości ale też i wielkiego gotowania. Kto z Was nie zna Barszczu Wigilijnego a najlepszy barszcz jest na Kwasie Burakowym własnej roboty. Zatem do pracy i szykujmy się już powoli do Świąt bo to już za miesiąc.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 60 – 80 g chleba razowego
  • 2,5 l wody
  • czosnek do smaku

Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Wkładamy do garnka kamiennego lub słoja, zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy pokruszony chleb i pokrojony czosnek. Naczynie przykrywamy gazą lub płótnem, obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5 – 7 dni.

                Kwas możemy wykonać już teraz, przecedzony kwas przelewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
Barszcz na tym kwasie jest wyborny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz