Obserwatorzy

niedziela, 25 listopada 2018

Piernik staropolski

Ciasto należy wykonać co najmniej na miesiąc przed świętami Bożego Narodzenia, a piec 7 – 10 dni przed.

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 i pół kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • przyprawa do piernika 
Wykonanie:

Miód, cukier i margarynę wkładamy do garnka, powoli podgrzewamy, stale mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę studzimy i dodajemy do niej  mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao oraz przyprawę do piernika.
Rodzynku sparzamy i osączamy.
Ciasto należy dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.
Formujemy kulę, wkładamy do kamiennego naczynia (może być szklane lub emaliowane) przykrywamy ściereczką. Naczynie odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce ale nie do lodówki.

Blachę do pieczenia należy wsmarować margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą. Ciasto wykładamy warstwą grubości najwyżej 5 cm ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Pieczemy w temperaturze 180 – 200 st. C przez 40 – 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owijamy ściereczką i odkładamy na 7 – 10 dni aż zmięknie.

Piernik kroimy na dwie części , przekładamy powidłami lub masą orzechową  i polewamy polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz