Składniki:
- 500 g miodu
- 2 niepełne szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 i pół kg mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- pół szklanki rodzynek
- 1 czubata łyżka kakao
- przyprawa do piernika
Miód, cukier i margarynę wkładamy do garnka, powoli
podgrzewamy, stale mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę
studzimy i dodajemy do niej mąkę, jajka,
sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao oraz przyprawę do piernika.
Rodzynku sparzamy i osączamy.
Ciasto należy dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.
Formujemy kulę, wkładamy do kamiennego naczynia (może być szklane lub emaliowane) przykrywamy ściereczką. Naczynie odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce ale nie do lodówki.
Ciasto należy dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.
Formujemy kulę, wkładamy do kamiennego naczynia (może być szklane lub emaliowane) przykrywamy ściereczką. Naczynie odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce ale nie do lodówki.
Blachę do pieczenia należy wsmarować margaryną i
wysypać mąką lub bułką tartą. Ciasto wykładamy warstwą grubości najwyżej 5 cm
ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Pieczemy w temperaturze 180 – 200 st.
C przez 40 – 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owijamy ściereczką i
odkładamy na 7 – 10 dni aż zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz