Obserwatorzy

czwartek, 29 listopada 2018

Wigilia w polskich domach


Jedną z polskich tradycji Bożego Narodzenia jest Wigilia. To właśnie od kolacji wigilijnej zaczynamy Święta w polskich domach.
Z czego powinna składać się kolacja? To już zależy od regionu kraju i indywidualnych upodobań. Jedno jest pewne powinno być 12 potraw. Dlaczego właśnie dwanaście? Tylu było Apostołów, którzy usiedli z Jezusem do Ostatniej Wieczerzy. Osobiście kojarzy mi się to z Wielkanocą, a nie z Bożym Narodzeniem.
Inna teoria podaje, że właśnie 12, ponieważ tyle jest miesięcy w roku i należy spróbować każdej z potraw, aby przez cały rok mieć szczęście i zdrowie.
Potrawy wigilijne powinny być postne i przygotowane z płodów pól, lasów, rzek i jezior – są to m. in.: karp, groch, suszone grzyby, suszone owoce, kapusta kiszona, mak, itp.
Poniżej przedstawiam listę tradycyjnych potraw z krótkim opisem:


  • Barszcz czerwony z uszkami – jest to czysty barszcz na bazie kwasu burakowego oraz wywaru z warzyw. Uszka natomiast podajemy z farszem grzybowym;
  •   Karp w galarecie – chyba nie muszę się rozpisywać na temat tego dania. Wspomnę tylko, że galareta jest zrobiona z wywaru z odpadów ryby oraz warzyw i żelatyny;
  • Ryba po grecku – ryba w sosie podawana na zimno(ciekawostka to danie tylko w Polsce nosi nazwę „ryba po grecku” w Grecji nie ma podobnej potrawy);
  • Kutia – jest to gotowana pszenica z makiem, miodem i bakaliami (rodzynki, orzechy);
  • Kluski z makiem – są to kluski z makiem, miodem oraz bakaliami;
  • Groch z kapustą – groch z kapustą kiszoną oraz grzybami (najlepiej suszonymi, choć mogą być też pieczarki);
  • Pierogi z kapustą i grzybami – pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów;
  • Kompot z suszonych owoców – ja wykorzystuję głownie śliwki, jabłka, gruszki oraz skórkę z pomarańczy;
  • Kapusta z grzybami – kapusta kiszona z grzybami, miodem i śliwkami (suszonymi albo wędzonymi);
  • Łazanki z kapustą – rodzaj makaronu z kapustą kiszoną;
  • Piernik wigilijny (staropolski) – ja robię piernik dojrzewający, zaczyna się go robić już miesiąc przed Świętami jest pycha;
  • Makowiec – też nie wymaga komentarza, kto nie zna tych pyszności.

 Przygotowanie Kolacji Wigilijnej jest czasochłonne, ale sprawia wiele radości. Polecam, aby każdy z domowników uczestniczył w gotowaniu, bo wspólne gotowanie łączy i zbliża bardziej niż jedzenie.
Nie zapomnijmy też o bardzo ważnym elemencie Wigilijnej Wieczerzy – bądźmy gościnni i nie zapominajmy o dodatkowym nakryciu dla „wędrowca”, nawet jeżeli się nie zjawi, to bądźmy myślami z tymi, co nie mają tyle szczęścia co my i spędzają ten magiczny czas samotnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz