- kurczak (około 1,50 kg)
Do natarcia:
- pieprz
- pieprz ziołowy
- sól
- lubczyk
- natka pietruszki
- rozmaryn
- tymianek
- papryka słodka
- kostka masła
- cebula
- kawałek słoniny
- sok z cytryny
Kurczaka w całości myjemy, nacieramy mieszanką
przypraw na zewnątrz tak jak i wewnątrz. Odstawiamy do lodówki na minimum
godzinę.
Z połowy masła i pozostałości mieszkanki do natarcia
robimy kulkę, którą wkładamy do środka kurczaka, wkładamy natkę pietruszki i
kawałek słoniny. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Cebulę kroimy w piórka, okładamy nią kurczaka. Na wierzch kładziemy pozostałe
masło.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika około
200 st. C pieczemy przez około 1,5 godziny.
(1 kg kurczaka pieczemy przez około jedną godzinę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz