Obserwatorzy

niedziela, 16 września 2018

O kurcze! Pieczone.

Składniki:

  • kurczak (około 1,50 kg)


Do natarcia:

  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • tymianek
  • papryka słodka



  • kostka masła
  • cebula
  • kawałek słoniny
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Kurczaka w całości myjemy, nacieramy mieszanką przypraw na zewnątrz tak jak i wewnątrz. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Z połowy masła i pozostałości mieszkanki do natarcia robimy kulkę, którą wkładamy do środka kurczaka, wkładamy natkę pietruszki i kawałek słoniny. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cebulę kroimy w piórka, okładamy nią kurczaka. Na wierzch kładziemy pozostałe masło.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika około 200 st. C pieczemy przez około 1,5 godziny.

(1 kg kurczaka pieczemy przez około jedną godzinę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz