Zacznijmy od szybkiego przeglądy wartości odżywczych
w 100 g części jadalnej jabłek:
- wartość energetyczna – 46 kcal,
- woda – 86,8 g,
- białko – 0,4 g,
- tłuszcz – 0,4 g,
- węglowodany ogółem – 14,4 g,
- błonnik pokarmowy – 2,0 g,
- potas – 134 mg,
- wapń – 4 mg,
- fosfor – 9 mg,
- magnez – 3 mg,
- żelazo – 0,3 mg.
Szybki podgląd na
witaminy:
- witamina A (ekwiwalent retinolu – 4 µg; betakaroten – 24 µg),
- witamina E – 0,24 mg,
- witamina C – 9,2 mg.
Podział jabłek można
rozważać pod kilkoma kategoriami. Pierwsza z nich to pora dojrzewania, ze
względu na to kryterium wyróżniamy trzy odmiany:
1. letnie
– dojrzewają w lipcu i sierpniu; odmiany te przeznaczone są z reguły do
bezpośredniego spożycia;
2. jesienne
– dojrzewają w drugiej połowie sierpnia oraz we wrześniu; jabłka te nadają się
do spożycia na surowo jak i na przetwory;
3. wczesno-
i późnozimowe – zbiera się je w październiku, dojrzewają i nadają się do
spożycia od listopada.
Kolejne kryterium podziału tych owoców to smak i sposób
użycia, tutaj również mówimy o trzech głównych grupach:
- deserowe – nadają się do spożycia na surowo,
- stołowe – nadają się do spożycia na surowo jak i na przetwory,
- przerobowe – przeznaczone głównie na przetwory.
Jaki jabłka do czego. Na rynku mamy duży wybór i
łatwo się pogubić jakie jabłka do czego użyć. Poniżej kilka podpowiedzi:
- na kompoty nadają się odmiany o owocach kwaśnych, aromatycznych, odznaczającym się białym lub kremowym, ścisłym miąższem,
- na susz nadają się jabłka, które nie ciemnieją po przekrojeniu oraz mają dużą zawartość suchej masy,
- na marmolady nadają się owoce o luźnym miąższu, który jest łatwy do przecierania, o wysokiej zawartości cukrów,
- na wina i soki przydatne się jabłka soczyste o dużej zawartości cukrów i kwasów.
Krótki zarys i
charakterystyka jabłek za nami. A teraz odpowiedź na bardzo ważne pytanie:
dlaczego warto jeść jabłka?
Doża zawartość błonnika
i pektyn wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Gotowane jabłka stosuje się
na biegunkę u małych dzieci oraz chorobę wrzodową u osób dorosłych. Jabłka co ciekawe
zapobiegają rakowi jelita grubego.
Owoce te zmniejszają wchłanianie cholesterolu co za tym idzie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Jabłka wspierają stan naszego serca oraz naczyń krwionośnych.
Mam też dobrą wiadomość dla cukrzyków. Jabłka zawierają niski indeks glikemiczny (38). Błonnik pokarmowy zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo zapobiegają pojawianiu się zaćmy, która często występuje przy cukrzycy. Bardzo ważna informacja: cukrzycy powinni spożywać przede wszystkim surowe owoce (w sumie nie tylko cukrzycy ponieważ owoce nieprzetworzone są najzdrowsze).
Kolejną zaletą jedzenia jabłek jest to, że pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn; dzieje się to za pomocą pektyn, które występują w tych owocach. Błonnik natomiast wiąże niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są później wydalane z organizmu.
Jabłka, bardzo ważna informacja, wpływają również na pracę mózgu.
Owoce te zmniejszają wchłanianie cholesterolu co za tym idzie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Jabłka wspierają stan naszego serca oraz naczyń krwionośnych.
Mam też dobrą wiadomość dla cukrzyków. Jabłka zawierają niski indeks glikemiczny (38). Błonnik pokarmowy zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo zapobiegają pojawianiu się zaćmy, która często występuje przy cukrzycy. Bardzo ważna informacja: cukrzycy powinni spożywać przede wszystkim surowe owoce (w sumie nie tylko cukrzycy ponieważ owoce nieprzetworzone są najzdrowsze).
Kolejną zaletą jedzenia jabłek jest to, że pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn; dzieje się to za pomocą pektyn, które występują w tych owocach. Błonnik natomiast wiąże niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są później wydalane z organizmu.
Jabłka, bardzo ważna informacja, wpływają również na pracę mózgu.
Bibliografia:
„Vademecum. Kucharz i Gastronom” wyd. REA; str. 282;
283 – 284 „Jabłka”
Strona internetowa: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz