Obserwatorzy

środa, 19 września 2018

Jabłka pełne snów - smaczne i zdrowe. Dalczego warto je jeść?


Zacznijmy od szybkiego przeglądy wartości odżywczych w 100 g części jadalnej jabłek:

  • wartość energetyczna – 46 kcal,
  • woda – 86,8 g,
  • białko – 0,4 g,
  • tłuszcz – 0,4 g,
  • węglowodany ogółem – 14,4 g,
  • błonnik pokarmowy – 2,0 g,
  • potas – 134 mg,
  • wapń – 4 mg,
  • fosfor – 9 mg,
  • magnez – 3 mg,
  • żelazo – 0,3 mg.
 
Szybki podgląd na witaminy:
  • witamina A (ekwiwalent retinolu – 4 µg; betakaroten – 24 µg),
  • witamina E – 0,24 mg,
  • witamina C – 9,2 mg.

Podział jabłek można rozważać pod kilkoma kategoriami. Pierwsza z nich to pora dojrzewania, ze względu na to kryterium wyróżniamy trzy odmiany:
1.      letnie – dojrzewają w lipcu i sierpniu; odmiany te przeznaczone są z reguły do bezpośredniego spożycia;
2.      jesienne – dojrzewają w drugiej połowie sierpnia oraz we wrześniu; jabłka te nadają się do spożycia na surowo jak i na przetwory;
3.      wczesno- i późnozimowe – zbiera się je w październiku, dojrzewają i nadają się do spożycia od listopada.


Kolejne kryterium podziału tych owoców to smak i sposób użycia, tutaj również mówimy o trzech głównych grupach:
  1. deserowe – nadają się do spożycia na surowo,
  2. stołowe – nadają się do spożycia na surowo jak i na przetwory,
  3. przerobowe – przeznaczone głównie na przetwory.

Jaki jabłka do czego. Na rynku mamy duży wybór i łatwo się pogubić jakie jabłka do czego użyć. Poniżej kilka podpowiedzi:
  1.  na kompoty nadają się odmiany o owocach kwaśnych, aromatycznych, odznaczającym się białym lub kremowym, ścisłym miąższem,
  2. na susz nadają się jabłka, które nie ciemnieją po przekrojeniu oraz mają dużą zawartość suchej masy,
  3. na marmolady nadają się owoce o luźnym miąższu, który jest łatwy do przecierania, o wysokiej zawartości cukrów,
  4. na wina i soki przydatne się jabłka soczyste o dużej zawartości cukrów i kwasów.

Krótki zarys i charakterystyka jabłek za nami. A teraz odpowiedź na bardzo ważne pytanie: dlaczego warto jeść jabłka?
Doża zawartość błonnika i pektyn wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Gotowane jabłka stosuje się na biegunkę u małych dzieci oraz chorobę wrzodową u osób dorosłych. Jabłka co ciekawe zapobiegają rakowi jelita grubego.
Owoce te zmniejszają wchłanianie cholesterolu co za tym idzie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Jabłka wspierają stan naszego serca oraz naczyń krwionośnych.
Mam też dobrą wiadomość dla cukrzyków. Jabłka zawierają niski indeks glikemiczny (38). Błonnik pokarmowy zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo zapobiegają pojawianiu się zaćmy, która często występuje przy cukrzycy. Bardzo ważna informacja: cukrzycy powinni spożywać przede wszystkim surowe owoce (w sumie nie tylko cukrzycy ponieważ owoce nieprzetworzone są najzdrowsze).
Kolejną zaletą jedzenia jabłek jest to, że pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn; dzieje się to za pomocą pektyn, które występują w tych owocach. Błonnik natomiast wiąże niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są później wydalane z organizmu.
Jabłka, bardzo ważna informacja, wpływają również na pracę mózgu. 

Bibliografia:
„Vademecum. Kucharz i Gastronom” wyd. REA; str. 282; 283 – 284 „Jabłka”
 

Strona internetowa: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz